Veelgestelde vragen

Algemeen

Het is op Maarssen buiten mogelijk om op het parkadres ingeschreven te staan in de Gemeentelijke Basis Administratie. Bij inschrijving in het register kan de gemeente vragen naar een 2e verblijfadres.

De woning mag u niet gebruiken als permanente woning.

Let wel: het is op Maarssen buiten mogelijk om op het parkadres ingeschreven te staan in de Gemeentelijke Basis Administratie. Het vakantiehuis kan dus, fiscaal uw hoofdverblijf zijn waar u duurzaam een huishouding voert. Zodoende kan er mogelijk ook recht kan zijn op hypotheekrenteaftrek.

 

Appartementsrechten
Er is voor gekozen een opdeling van het terrein in appartementsrechten. Een appartementsrecht is een aandeel in de eigendom van het gebouw of grond met het exclusieve gebruiksrecht van een bepaald afzonderlijk gedeelte (het privé-gedeelte). Naast het genoemde aandeel in de zaken die in de splitsing zijn betrokken en het gebruiksrecht op een privé-gedeelte, wordt een derde component van een appartementsrecht gevormd door het verplichte lidmaatschap van een 
vereniging van eigenaren (VvE). De vereniging kan overigens uiteindelijk beslissen om de splitsing om te zetten naar percelen.

Maarssen Buiten heeft een eigen interne organisatie. Omdat de hele wijk privéterrein is, inclusief de infrastructuur en gemeenschappelijke voorzieningen, betekent dit dat de lokale overheid in deze wijken beperkt wordt in de uitoefening van haar maatschappelijke taken. Wegonderhoud en vuilnisophalen worden door de community in eigen beheer uitgevoerd. De regels die worden opgesteld door de community zijn vastgelegd in de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement.

Kosten koper
Kosten koper betekent dat je niet alleen de koopsom betaalt, maar ook de bijkomende kosten.

  • 2% overdrachtsbelasting
  • Notariskosten
  • Kadastrale rechten
  • Eventueel kosten voor een hypotheekakte

Vrij op naam
Vrij op naam betekent dat alle bovenstaande kosten voor de verkopende partij zijn. Je betaalt wel de eventuele kosten voor een hypotheekakte.

Financieren

Een hypotheek voor een vakantiewoning werkt anders dan die van een reguliere woning. We kunnen je in contact brengen met onze specialisten van De Hypotheekshop in De Meern. Zij kunnen alles vertellen over de mogelijkheden en onmogelijkheden op het gebied van hypotheken voor recreatiewoningen. Dus ook wanneer je er in dit project duurzaam wilt gaan verblijven.

Afhankelijk van hoe u de woning wenst te gebruiken kan de woning fiscaal uw hoofdverblijf zijn. Indien de woning voor de belastingdienst uw hoofdverblijf is heeft u mogelijk recht op hypotheekrenteaftrek. Dit is niet mogelijk indien u de woning koopt als belegging.

Fiscaal

Het bezit van een recreatiewoning wordt fiscaal gezien als vermogen en daarom in box 3 belast voor de inkomstenbelasting. Bij verhuur van de recreatiewoning zijn de huurinkomsten onbelast. Financieringsrente is niet aftrekbaar.

Als je een nieuwe vakantiewoning koopt die nog nooit gebruikt is, dan betaal je daarover 21% omzetbelasting.

Als je de vakantiewoning als woningeigenaar minimaal 140 dagen per jaar voor verhuur beschikbaar stelt, dan kun je fiscaal als ondernemer worden aangemerkt. In dat geval kun je de BTW over het aankoopbedrag (gedeeltelijk) terugvragen.

Als je de vakantiewoning binnen 10 jaar verkoopt of uit de verhuur haalt, dan moet je een gedeelte van de omzetbelasting die je hebt teruggevraagd weer terugbetalen aan de belastingdienst. Dit heet de herzieningsperiode.

Bijvoorbeeld: als je het huis na 7 jaar verkoopt, zit je dus nog 3 jaar onder die 10 jaar. Je betaalt dan nog 3/10 van de belasting terug die je bij aankoop hebt teruggekregen.

BTW-Belast
Als de verkoper de BTW heeft teruggekregen en de 10 jaar zijn nog niet voorbij, dan is de woning BTW-belast. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal jaren dat de woning beschikbaar was voor de verhuur.

Als je de woning koopt voor eigen gebruik, dan moet de verkoper de BTW terugbetalen voor de jaren die nog openstaan tot de 10 jaar voorbij is. Dit bedrag moet bij de vraagprijs van het huis worden opgeteld en meegenomen in de onderhandelingen tussen de koper en verkoper.

Als je het vakantiehuis zelf ook wil verhuren, dan kun jij ook fiscaal als ondernemer worden aangemerkt. In dat geval is er de mogelijkheid om de resterende herzieningsperiode van 10 jaar van de verkoper naar jou door te schuiven.

BTW-Vrij
Er is sprake van BTW-vrij in de volgende gevallen:

  • De verkoper heeft bij zijn aankoop de omzetbelasting niet teruggevraagd omdat het vakantiehuis bijvoorbeeld alleen voor eigen gebruik is.
  • De verkoper heeft wel de BTW teruggevraagd bij aankoop, maar de 10 jaar zijn voorbij.

In beide gevallen hoef je geen rekening te houden met de BTW op de aankoopprijs.

Verhuur

Als je de vakantiewoning verhuurt en voor de fiscus als ondernemer wordt aangemerkt, moet je de omzetbelasting van 9% die je over de huurprijs rekent afdragen aan de belastingdienst.

Je kunt wel alle kosten (zoals parkbijdragen, energie- of onderhoudskosten) aftrekken.

De omzetbelasting die over deze kosten wordt berekend kun je weer niet aftrekken als het over privégebruik gaat.

Nee, je hoeft geen bedrijf op te richten. Je kunt als particuliere eigenaar van een vakantiewoning een BTW-nummer aanvragen.

Je wordt dan ‘ondernemer zonder inschrijving Kamer van Koophandel’. Op die manier kun je de BTW verrekenen in de BTW-aangiftes. Meestal gebeurt dat per kwartaal, maar op verzoek kun je dit ook maandelijks of jaarlijks doen. We raden aan om altijd advies te vragen aan een gespecialiseerd accountants- of adviesbureau.

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken